ekonomijobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Så får du ut mesta möjliga av mentorskapsrelationen

Om du bestämt dig för att skaffa en mentor kan du börja med att kartlägga ditt nätverk genom att helt enkelt skriva en lista på dina kontakter. Fundera på vem av dem som kan ha en presumtiv mentor i sitt nätverk. På så sätt drar du nytta av dina kontakters egna nätverk.

Nästa steg är att göra en efterlysning bland de personer som du tror kan ha en presumtiv mentor i sitt nätverk. Tala om vilken typ av mentor du är ute efter och vad syftet med mentorskapet är. En mentorskapsrelation ska vara givande för båda parter. Som student kanske du undrar vad en yrkesverksam person kan ha för utbyte av dig. Faktum är att de ofta kan få ett större utbyte av dig och dina erfarenheter än man kan tro. Mentorn behöver inte vara verksam i den bransch du vill arbeta inom, det avgörande är att han eller hon har erfarenheter som du kan ta del av.

När du väl fått en eller flera mentorskapskandidater presenterade för dig är det dags att lära känna dem bättre över en förutsättningslös lunch eller fika. Se till att personkemin verkligen stämmer och gå därefter vidare till nästa steg, att skriva ett ”samarbetskontrakt” som sätter spelreglerna för mentorskapsrelationen.

I samarbetskontraktet formulerar ni syftet med er mentorskapsrelation. Ange också hur ofta ni ska ses samt hur länge mentorskapsrelationen ska pågå. Inför varje träff är det bra om du skriver ner vilka frågor du skulle vilja ta upp denna gång. Om du inte reflekterar över vad du vill ha ut av relationen riskerar ni att i slutänden ha spenderat hela er träff med att småprata om livet och tillvaron.