ekonomijobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Rätt attityd ger jobb!

De senaste åren har attityd seglat upp som det absolut viktigaste urvalskriteriet när många arbetsgivare ska anställa. Utbildning kommer först på tredje plats på arbetsgivarnas prioriteringslista, medan erfarenhet och attityd är i särklass viktigast.

Det viktigaste för en arbetsgivare är att du är rätt person och visar att du på ett framgångsrikt sätt fixar jobbet. Arbetsgivarna vill i större utsträckning få in rätt person och attityd i organisationen och sedan utveckla yrkeskompetensen än tvärtom. Att få in rätt yrkeskompetens men fel attityd är ofta förödande.

 

"Det är inte människor som är organisations viktigaste resurs! Det är istället rätt människor med rätt attityd", säger karriärrådgivaren Per Frykman.

 

Han stödjer sitt resonemang från undersökningar från bland annat Poolia och Svenskt Näringsliv, som visar att arbetsgivare värderar attityd och erfarenhet högre idag än för bara ett par år sedan.

 

Katalysator för erfarenhet och talang

 

Per Frykman menar att attityd fungerar som en katalysator för både erfarenhet och talang och är avgörande för att alla andra kompetenser ska komma till nytta för arbetsgivaren.

 

"När du på en anställningsintervju får frågan varför du sökt ett visst jobb så svara aldrig att det var för att du sett en intressant annons. En annons i sig kan ju egentligen aldrig vara intressant, det är snarare arbetsgivaren i sig som är intressant. Var lyhörd för arbetsgivarens behov och var noga med att motivera på vilket sätt du kan lösa dennes problem."

 

Rätt attityd och relevant erfarenhet kommer, enligt Per Frykman, att bli ännu viktigare de närmaste åren, mycket tack vare att felrekryteringskostnaderna bland landets arbetsgivare varje år uppgår till drygt 20 miljarder kronor.

 

"Jag tror att jobben kommer att bli roligare framöver. I dag stannar en individ i genomsnitt fem år på ett jobb och det gör att det gamla trygghetsbegreppet som låg i att ha en fast anställning håller på att förändras. I dag ligger tryggheten snarare i att ha rätt verktyg för att kunna ta sig vidare till nästa jobb."

 

Han hänvisar till en undersökning där man frågade en stor mängd chefer från både den privata och offentliga världen vilka som var de mest eftertraktade kompetenserna när man rekryterar. De kompetenser som hamnade på arbetsgivarnas topplista var rätt erfarenhet för att klara jobbet, motivation, initiativförmåga, rätt attityd och personlig effektivitet, utvecklingsförmåga och vilja att lära nytt, att individen tycker om förändringar och kan kommunicera och samarbeta på ett bra sätt.

 

Visa attityd och intresse i handling

 

Arbetsgivaren vill ha den optimala kombinationen av erfarenhet och rätt attityd och intresse, men många som söker jobb beskriver bara i allmänna ordalag sin bakgrund och glömmer det som är viktigt för den blivande arbetsgivaren. Det kan, enligt Per Frykman, aldrig bli framgångsrikt.

 

"När du dessutom visar detta genuint intresse och engagemang för just detta företag, då visar du också den attityd som en arbetsgivare vill se. Det sätt som du genomför din jobbsökning på, det engagemang och intresse som du visar indikerar hur du förväntas sköta jobbet. Tänk på att handling alltid talar mer än ord."

 

Kraven på att fortbilda sig även efter avslutad utbildning har ökat de senaste åren. Det är en anledning till att attityd har blivit ett viktigare urvalsinstrument, arbetsgivare söker en person som har rätt inställning, är nyfiken och villig att lära sig nytt och vidareutvecklas.

 

"Utbildningar behöver ständigt förnyas för att vara uppdaterade, men erfarenheter och din attityd kan du alltid ta med dig när du byter jobb eller rör dig från en bransch till en annan", säger Per Frykman.