ekonomijobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Öka din självkänsla på jobbet!

Självkänsla är ett ämne som varit omdebatterat sedan en tid tillbaka. Mycket av ditt välmående kan spåras tillbaka till självkänslan. En hög självkänsla och tilltro till sin egen förmåga ger inte bara en känsla av att man duger som man är och inser sitt värde oberoende av yttre faktorer utan kan också medföra att man trivs bättre på jobbet.

Har man en hög självkänsla kan man behålla en viss inre stabilitet trots att det blåser snålt. Man tycker att man duger som man är, oavsett vad man gör, har och presterar. Människor med hög självkänsla har ofta en hög självkännedom och är medvetna om både sina starka och sina svaga sidor, säger karriärcoachen och beteendevetaren Nina Jansdotter, som har gett ut boken “Självkänsla på jobbet”.

 

Hon menar att en hög självkänsla är en fördel överallt, såväl i kärleks-, familje- och vänskaps- som i arbets- och kundrelationer. Den som känner sig själv är oftast bättre på att komma överens med andra och har bättre förutsättningar för att skapa långsiktiga relationer, något man har nytta av såväl privat som professionellt.

 

En hög självkänsla ger också bättre förutsättningar att klara den höga förändringstakten som råder i arbetslivet. Man har ofta också lättare för att lära och ta in ny kunskap och blir bättre på att motivera sig själv eftersom man har en större inre säkerhet. När man litar på sin egen förmåga att ta sig fram så blir man dessutom mer självgående, säger Nina Jansdotter.

 

Stanna upp och ge dig själv uppskattning

Hon uppmuntrar den som vill öka sin självkänsla att söka sig till arbetsgivare där det är högt i tak och vars grundläggande värderingar är synliga i den dagliga verksamheten. Ju fler kollegor och chefer som har hög självkänsla, desto högre självkänsla får hela organisationen, vilket smittar av sig på alla nivåer. Det finns många sätt att höja sin självkänsla, exempelvis att stanna upp och ge sig själv uppskattning, tillåta sig själv att ta emot andras bekräftelse, och uppskattning, sluta jämföra sig med andra och att tillåta sig själv att pröva nya saker. Att både våga lyckas och misslyckas kan höja självkänslan, säger Nina Jansdotter.

 

Bekräftelsefällan

Alla människor behöver ett visst mått av uppskattning och bekräftelse. Personer med låg självkänsla saknar ofta förmågan att bekräfta sig själva vilket gör att vi hamnar i bekräftelsefällan, då vi ständigt är beroende av bekräftelse för att må bra. En “bekräftelsenarkoman” känner sig aldrig helt nöjd och presterar ofta enbart för att få beröm från andra.

 

Fel jobb-fällan

Har du låg självkänsla kanske du inte ens funderar över om du är värd att ha ett jobb som är bättre för dig, eller så väljer du det trygga alternativet och stannar, trots att du inte trivs. Ett sätt att komma ur fällan är att skriva ner det som är viktigt för att du ska trivas på jobbet på en lista. Lista både för- och nackdelar med det jobb du har och hur en idealisk arbetsplats skulle se ut för dig.

 

Fel chef-fällan

Om du går omkring och gnäller på att chefen är dålig och lägger skulden på denne för att du inte presterar särskilt väl, trivs eller känner att du kommer vidare i karriären, så kan du ha hamnat i fel-chef fällan. Fundera på vilken chefsstil som matchar dig och dina behov.

 

Konfliktfällan

Ett tecken på låg självkänsla kan vara att man ofta fastnar i situationer där kommunikationen inte fungerar. För att komma ur fällan kan man sträva efter att hantera nästa konflikt på ett balanserat sätt genom att stanna upp och välja hur du ska förhålla dig till en befintlig eller uppblossande konflikt. Stå på dig ibland, men inse också när det är dags att släppa taget för att inte slösa energi i onödan.

 

Lagomfällan

Den som fastnat i lagomfällan har fastnat i en trygghetszon, där man varken är bättre eller sämre än någon annan och kanske håller sig själv tillbaka för att inte riskera att hamna utanför mallen. Om du vill vara omtyckt av alla eller är rädd för vad andra ska tycka kan du befinna dig i lagomfällan. Fråga dig själv: “Om jag vore en expert på området, hur skulle jag då agera?” Det gäller att sätta på sig rollfigurens kostym