ekonomijobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Goda karriärmöjligheter väntar nyutexaminerade civilekonomer

En undersökning från Saco visar att ekonomutbildningen är en av de högskoleutbildningar som ger högst avkastning. Ekonomutbildningen hamnar på andra plats i Sacos ranking, endast läkarutbildningen ger högre avkastning sett utifrån ett livslöneperspektiv.

Det faktum att civilekonomutbildningen är bred och mångsidig medför att många karriärvägar öppnas upp för den som kan uppvisa en civilekonomexamen. Fackförbundet Civilekonomernas uppföljning av civilekonomer som tagit examen visar att nästan alla, 92 procent, har jobb inom ett halvår efter examen 83 procent har en tillsvidareanställning. Hälften av alla civilekonomer har fått jobb redan innan examen. En femtedel av ekonomerna har någon form av chefsposition efter tre år.

Den höga sysselsättningsgraden beror bland civilekonomer bland annat på att det i allmänhet går bra för ekonomer även i samband med lågkonjunkturer. Det beror i sin tur på att ekonomutbildningen är så mångsidig och kan vara användbar i många olika branscher. De flesta civilekonomer börjar arbeta på stora företag direkt efter examen. Det vanligaste är att jobba som handläggare, konsult, specialist eller assistent.

Åttio procent av civilekonomerna arbetar i näringslivet, medan tjugo procent är sysselsatta i offentlig sektor. Medelåldern bland ekonomerna i offentlig sektor är generellt sett högre än i det privata näringslivet, vilket innebär att många intressanta karriärmöjligheter kommer att öppna upp sig för den som siktar på en chefskarriär i offentlig sektor de kommande åren