ekonomijobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Föräldralediga kvinnliga chefer gynnas lönemässigt

Att föräldraledighet bromsar upp karriären och lönen för många kvinnor är något många civilekonomer kan vittna om. Civilekonomerna har därför genomfört en enkätundersökning bland sina medlemmar.

Målgruppen för undersökningen var medlemmar som varit föräldralediga en längre sammanhängande period föregående år. Undersökningen visar bland annat att var tredje kvinna utan chefsbefattning uppger att föräldraledigheten har påverkat löneutvecklingen negativt medan motsvarande för kvinnor som är chefer endast är 16 procent. Beskedet om föräldraledighet tas emot olika positivt beroende på vilken befattning de har.

84 procent av kvinnorna med chefsbefattning utan personalansvar uppger att beskedet till arbetsgivaren om föräldraledighet togs emot positivt, bland övriga kvinnor var siffran 59 procent. Skillnaderna i hur föräldraledighet påverkar kan i det här fallet inte förklaras utifrån längden på föräldraledigheten. Kvinnor i chefsposition har lika lång föräldraledighet som kvinnor utan chefsposition.