ekonomijobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Färre kvinnliga civilekonomer väljer chefspositioner

En undersökning från fackförbundet Civilekonomerna visar att antalet unga kvinnor med civilekonomexamen minskar. Utvecklingen beror bland annat på att manliga och kvinnliga civilekonomer väljer olika karriärvägar. Det resulterar bland annat i att kvinnornas löner ofta är lägre.

Civilekonomernas undersökning visar att manliga och kvinnliga ekonomer har en relativt likvärdig karriärutveckling direkt efter examen. Tre år senare är skillnaderna desto större. Nästa dubbelt så många män, drygt 24 procent, har en chefsroll tre år efter examen. Motsvarande siffra bland kvinnorna är drygt 12 procent. Enligt Civilekonomerna beror utvecklingen bland annat på att det för närvarande råder lågkonjunktur.

När tiderna är tuffare är det generellt sett svårare för kvinnor att få chefsjobb.  Enligt rapporten är kvinnliga civilekonomer i majoritet på positioner som i praktiken kräver lägre kvalifikationer, exempelvis assistentjobb. De återfinns oftare i offentlig sektor än inom exempelvis bank och finans, som generellt sett är en mer välbetald sektor.