ekonomijobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Få nyutexaminerade civilekonomer väljer att starta eget

Varje år utexamineras drygt 6000 civilekonomer. Trots att det kan vara lite trögt för vissa får merparten jobb efter ett tag. Civilekonomernas rapporter visar att civilekonomernas arbetsmarknad har blivit tryggare på senare år.

Tidigare var projektanställningar vanliga, men nu har majoriteten av de nyexade lyckats få tillsvidareanställningar tre år efter examen. Det finns trender även på civilekonomutbildningen, åtminstone delvis. Kring millenieskiftet valde flest studenter marknadsföringsinriktningen, men efter år 2000 blev redovisnings- och revisionsinriktningen populärast. I dagsläget läser drygt 30 procent av studenterna redovisningsinriktningen.

Alexander Beck på Civilekonomerna påminner om att man som nyexad civilekonom får vara beredd att ta jobb utanför sin egen inriktning. Om du läst organisation eller marknadsföring bör du, med andra ord, vara beredd på att ta jobb på exempelvis ett revisionsföretag om tiderna blir tuffa.

Civilekonomerna gör varje år en uppföljning av de civilekonomstudenter som tog examen för tre år sedan, för att följa upp var de jobbar, hur de fick sitt jobb och deras lönenivåer. 83 procent av ekonomerna som tog examen 2007 jobbar i näringslivet, medan 17 procent är sysselsatta i offentlig sektor. 20 procent av ekonomerna hade någon form av chefsposition. Liksom tidigare år finns en viss löneskillnad mellan manliga och kvinnliga ekonomer.

Använd din uppsats som ett jobbsökarverktyg

En förvånansvärt liten andel av ekonomerna som deltog i undersökningen valde att starta eget efter examen, vilket kan bero på att de vill samla på sig ett par års yrkeserfarenhet innan de satsar på att starta eget företag. Anmärkningsvärt få nyexade civilekonomer, bara 3,8 procent, använder sig av sin uppsats som ett verktyg i jobbsökandet.

Det är synd att uppsatsen inte används mer aktivt, det är få studenter som tar hjälp av den när de ska söka ett nytt jobb. Jag rekommenderar studenter att agera taktiskt när de väljer ämne för sin uppsats. Välj ett ämne som kan ge dig en erfarenhet som du kan lyfta fram i ditt personliga brev och ditt CV, säger Alexander Beck.