ekonomijobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Controllerns yrkesroll har utvecklats från reaktiv till proaktiv

Controllern är en yrkesroll som tidigare i mångt och mycket betraktades som en kamrer. Den beskrivningen har numera inte mycket att göra med den yrkesroll som vuxit fram på senare år. Idag har många controllers snarare en strategisk roll, de bistår ofta ledningsgruppen med avgörande beslutsunderlag och lyfter viktiga framtidsfrågor i organisationen.

Controllern sitter på en position med insyn i olika delar av verksamheten och kan därför förmedla en överblicksbild av företagets utveckling. Utifrån sitt ekonomiska perspektiv har controllern möjlighet att identifiera möjliga synergieffekter mellan olika delar av företaget och att synliggöra hur olika delar hänger ihop. De kan redan på ett tidigt stadium identifiera förbättringsmöjligheter som kan leda till ökad lönsamhet och en effektivare vardag.

Genom att presentera rätt nyckeltal vid precis rätt tidpunkt kan controllern få stort inflytande i företagets strategiska beslutsprocesser.  De har ofta också en utbildande roll där de lär sina kollegor at dra slutsatser utifrån finansiell historik som har större potential än att enbart utgöra en komponent i företagets nästa kvartalsrapport. Controllerrollen har i mångt och mycket förändrats från en reaktiv till en proaktiv roll. Många controllers är delaktiga i tvärdisciplinära team och jobbar nära marknadsavdelningen och företagsledningen.  Mytbilden om controllern som sitter ensam på kammaren med sina siffror stämmer alltså inte längre.