ekonomijobb.se

Senior ekonom inom finansiell stabilitet

Företag Riksgälden
Ort
Utgår

2020-08-09

Ansök nu

Senior ekonom inom finansiell stabilitet

Vill du bidra till att säkerställa den finansiella stabiliteten i Sverige?

Vi söker en senior analytiker till avdelningen Finansiell stabilitet och konsumentskydd. Vi erbjuder en utvecklande och spännande miljö där Sveriges finansiella stabilitet står i fokus och där du får kunniga och engagerade kollegor.

Avdelningen ansvarar för Riksgäldens olika uppdrag inom finansiell krishantering. Vi arbetar för att Riksgälden som resolutions- och stödmyndighet ska kunna motverka risker för allvarliga störningar i det finansiella systemet och för att banker i kris ska hanteras på ett för samhället kostnadseffektivt sätt. Som ansvarig för den statliga insättningsgarantin har avdelningen också en central roll för konsumentskyddet på finansmarknaden. En stor del av avdelningens löpande verksamhet handlar om att planera och upprätthålla beredskap för framtida kriser. På avdelningen arbetar drygt 20 personer.

I din roll som senior analytiker arbetar du med planering och beredskap för krishantering av enskilda, systemviktiga institut. I arbetet ingår att upprätta individuella s.k. resolutionsplaner för bankerna och analysera och bedöma behovet av åtgärder för att de ska vara resolutionsbara, det vill säga kunna hanteras effektivt vid kris. Du kommer att samarbeta med resolutionsmyndigheter i andra länder när det gäller resolutionsplanering för de gränsöverskridande bankerna.

I tjänsten ingår också att delta i arbetet med att utveckla kriterierna för vad som krävs för att en bank ska vara resolutionsbar. En del av dessa kriterier omsätts i krav riktade mot bankerna. Att följa och delta i utvecklingen av policy- och regelverksfrågor i Sverige och internationellt ingår också i dina arbetsuppgifter. Du är med i själva krishanteringen i det fall en bank får allvarliga problem.

Avdelningens arbete innebär regelbundna kontakter med Finansinspektionen, Finansdepartementet och Riksbanken samt med internationella organ såsom EBA (den europeiska bankmyndigheten) och SRB (den centrala resolutionsmyndigheten inom bankunionen).

Vi söker dig som har relevant akademisk examen inom nationalekonomi eller finansiell ekonomi. Du bör ha minst fem års erfarenhet av att arbeta med frågor om finansiell stabilitet och bankernas motståndskraft mot finansiella störningar från relevant myndighet eller Regeringskansliet, eller med riskhantering från arbete inom bank- och finanssektorn. Du uttrycker dig väl på både svenska och engelska, i såväl tal som skrift.

Som person är du strukturerad, kvalitetsmedveten och målinriktad. Du bedriver analytiskt arbete självständigt och har förmåga att lösa komplexa frågeställningar. Du tar hänsyn till det större perspektivet och kan hantera att omständigheter förändras. Arbetet kräver både god samarbets- och kommunikationsförmåga, eftersom du ofta representerar Riksgälden både internt och externt.

Välkommen med din ansökan med CV, personligt brev, examensbevis och relevanta betyg via www.riksgalden.se/jobbsenast den 9 augusti 2020. Ange referens 2020/668. Intervjuer kommer att ske under vecka 34 och framåt. Har du frågor om tjänsterna är du välkommen att kontakta avdelningschef Karolina Holmberg, tel. 072-350 04 59. Har du frågor om rekryteringsprocessen maila HREnheten@riksgalden.se

Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och svenskt medborgarskap är därför ett krav. Registerkontroll och säkerhetsprövning kommer att genomföras i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi tillämpar normalt sex månaders provanställning. Som anställd vid Riksgälden kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Riksgälden spelar en viktig roll i samhällsekonomin och på den svenska finansmarknaden. Vi bidrar till att statens pengar och finansiering hanteras effektivt och att det finansiella systemet är stabilt. Vårt kontor finns i centrala Stockholm och vi är drygt 200 anställda. Vår vision är att tillsammans göra Riksgälden till en förebild både i Sverige och internationellt. Våra värderingar präglas av öppenhet, trygghet och professionalitet i utförande av vårt arbete. Riksgälden strävar efter att vara en hållbar och attraktiv arbetsgivare, där mångfald, olika erfarenheter, kompetens och bakgrunder tas tillvara.

 

Dela detta jobb

Senior ekonom inom finansiell stabilitet

Riksgälden