ekonomijobb.se

Medarbetare till regional statistikverksamhet på SCB

Ort
Utgår

2019-05-27

Ansök nu

Medarbetare till regional statistikverksamhet på SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 300 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig.

Arbetsbeskrivning
Avdelningen för regioner och miljö (RM) söker två medarbetare till regional statistikverksamhet på enheten för regionala tjänster och indelningar (RTI). Enheten är placerad i Örebro och vi är för närvarande 18 personer. 

Enhetens kärnverksamhet består av att producera ämnesövergripande uppdrag, främst på låg regional nivå och med geografin som grund. Våra största produkter är Marknadsprofiler och Regiondatabaser. Marknadsprofiler består av statistik som kan beställas för olika indelningar och Regiondatabaser är statistikdatabaser som levereras till regioner och kommuner.

Enheten har samordningsansvar för utveckling, produktion, marknadsföring och försäljning av statistikpaket som säljs till kommunerna. Boendeprofiler är en annan produkt som består av tabeller för bostadsföretag som vill veta mer om sina bostadsområden. Enheten förvaltar även en Geografidatabas som innehåller regionala indelningar, vilka används då statistik har koppling till geografi.

Enheten kommer planerat att ansvara för ett regeringsuppdrag med uppdrag att ta fram en områdesindelning för uppföljning av segregation. Enheten ansvarar även för Fordonsregistret, producerar officiell statistik till SAM (Trafikanalys) avseende fordonsstatistik och utför specialuppdrag inom transportområdet.

Arbetsuppgifter
Arbetet utförs i team tillsammans med flera kollegor.

Arbetet innebär främst att stärka enhetens produktionsinriktade uppdragsarbete samt delta i planerat kommande regeringsuppdrag med framtagning av en områdesindelning för uppföljning av segregation. Enhetens mål är att lyssna på kunders och användares behov och leverera korrekta uppgifter med bra kvalitet i rätt tid.

Arbetet innebär också att initiera utveckling som leder till effektiviseringar och smarta lösningar. Att tillsammans med övriga i teamet och på enheten verka för och planera verksamheten, statistikens kvalitet och innehåll. Det ingår också kontakter med såväl interna som externa statistikanvändare, kunder och uppdragsgivande SAM. 

Kvalifikationer
Du har:

• akademisk examen där statistik ingår i kombination med nationalekonomi, samhällsvetenskap/kulturgeografi eller likvärdigt
• god SQL kompetens
• god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och engelska.

Vi ser det också som önskvärt att du har:

• god registerkunnighet genom att ha jobbat med register och dess system
• intresse för/kunskap om Geografiska informationssystem(GIS)
• kunskap om fördjupad databashantering
• har erfarenhet från uppdragsverksamhet och kundkontakter.

Du har god förmåga att samarbeta, trivs i ett teambaserat arbetssätt och har lätt till en bra dialog. Du tycker det är viktigt att leverera korrekta uppgifter med bra kvalitet i rätt tid. Du är strukturerad, prestigelös, flexibel, lyhörd och engagerad. Det är också värdefullt om du har en förmåga att omforma information, tankar och idéer visuellt.

Givetvis hoppas vi att du delar våra förhållningssätt: mod, tillit, handlingskraft och ansvarstagande.

Om anställningen
Tjänsten är tillsvidare men inleds med sex (6) månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Ansökan
Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2018-05-27, märkt med dnr A2019/2032, genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan. I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten
Vill du veta mer om tjänsten kontakta enhetschef Birgitta Edberg, tel 010-479 67 98.

Fackliga företrädare
Ann-Sofie Davidsson, Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 63 41.

Eva Palm Pettersson, ST inom SCB, tel 010-479 66 64.

Övrigt
 Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.

Dela detta jobb

Medarbetare till regional statistikverksamhet på SCB

SCB - Statistiska centralbyrån