ekonomijobb.se

Gruppledare till SCB

Ort
Utgår

2019-03-25

Ansök nu

Gruppledare till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 300 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig.

Arbetsbeskrivning
Enheten finansmarknadsstatistik finns i Stockholm på avdelningen för ekonomisk statistik. Enheten har till uppgift att ta fram statistik som belyser utvecklingen av de finansiella marknaderna och arbetar på uppdrag av Riksbanken och Finansinspektionen.

Enheten ansvarar också för att tillgängliggöra en stor mängd uppgifter till både Riksbanken och Finansinspektionen. Uppgifterna behövs för Riksbankens övervakning av finansmarknaderna och för att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende samt för Finansinspektionens tillsyn över finansiella marknader och företag. Vidare används uppgifterna av SCB för framställning av statistik. Vi är 25 personer som arbetar på enheten och nu söker vi ny kollega!

Den del av enhetens arbete som tjänsten avser och som behöver en ny gruppledare är produkten Finansmarknadsstatistik. Statistiken tas fram på uppdrag av Riksbanken och omfattar de monetära finansiella företagens tillgångar och skulder med omfattande nedbrytningar. Där ingår även räntestatistik, beräkning av penningmängden samt land- och valutafördelade utländska fordringar och skulder. Statistiken utgör ett viktigt underlag för bland annat national- och finansräkenskaperna samt för internationella institutioner, särskilt Europeiska centralbanken (ECB) och Bank for international settlements (BIS).

Arbetsuppgifter
Som gruppledare för Finansmarknadsstatistiken arbetsleder man en grupp på ca 10 personer i den löpande statistikproduktionen, vilket omfattar insamling, granskning, beräkning samt redovisning. Rollen innebär ansvar för att inom uppdraget i dialog med Riksbanken utveckla statistiken. Det innebär bland annat att agera projektbeställare för verksamhetens projekt och att coacha projektledarna under arbetets gång. Gruppledaren deltar tillsammans med enhetschefen och övriga gruppledare i enhetens ledningsgrupp. Där förväntas man bidra i enhetens övergripande arbete kring strategiska frågor.

Arbetsuppgifterna erbjuder goda möjligheter till kompetensutveckling inom såväl ämnesområdet som sitt ledarskap. Arbetet innebär mycket kontakter med andra delar av SCBs organisation, användare av statistiken samt med Riksbanken.

Arbetet innebär att inom enhetens Riksbanksuppdrag:

• ha övergripande ansvar för statistikprodukten, från datainsamling till publicering
• vara intern projektbeställare för arbetsgruppens utvecklingsprojekt
• planera och fördela arbetet inom arbetsgruppen
• ha kontakter med såväl interna som externa statistikanvändare
• delta i internationellt arbete, främst inom ECB:s arbetsgrupper
• delta i analysarbete och omvärldsbevakning inom området
• ansvara för uppföljningen till Riksbanken

Kvalifikationer
Arbetet kräver att du:

• har arbetslivserfarenhet från bank- och finansmarknadsområdet, gärna med inriktning mot låneverksamhet och krediter eller värdepapper,
• har akademisk examen i företagsekonomi eller i nationalekonomi,
• har lätt att uttrycka sig väl i tal och skrift, både på svenska och engelska

Erfarenhet att arbetsleda grupper värdesätts vid rekryteringen. Goda kunskaper i Excel, SQL och andra analysverktyg samt erfarenhet från IT-nära utveckling värdesätts. Det är även meriterande med studier i statistik.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och för den här tjänsten behöver du ha lätt för att samarbeta samt vara självgående. Du behöver också ha ett strukturerat och noggrant arbetssätt.

Givetvis hoppas vi att du delar våra förhållningssätt: mod, tillit, handlingskraft och ansvarstagande.

Om anställningen
Tjänsten är tillsvidare men inleds med sex (6) månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Ansökan
Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2019-03-25, märkt med dnr 2019/1120 genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan. I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten
Vill du veta mer om tjänsten kontakta enhetschef Martin Kullendorff tel 010-479 45 24

Fackliga företrädare
Rickard Bengtsberg, ST inom SCB, tel 010-479 40 00.

Jonas Valdringer, Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 40 00.

Övrigt
Sommaren 2020 flyttar SCB:s Stockholmskontor till nya lokaler i Solna strand.

Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.

Dela detta jobb

Gruppledare till SCB

SCB - Statistiska centralbyrån