ekonomijobb.se

Ekonom till SCB

Ort
Kategorier
Utgår

2020-04-20

Ansök nu

Ekonom till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 200 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig. Hos oss får du möjlighet att utvecklas i en god arbetsmiljö som kännetecknas av respekt för allas lika värde.

Arbetsbeskrivning

Den aktuella tjänsten är på enheten för Utrikeshandel och betalningsbalans och avser arbete med utrikeshandelsstatistik. Enheten för Utrikeshandel och betalningsbalansstatistik finns i Stockholm och tillhör SCB:s avdelning för Ekonomisk statistik. Enheten har till uppgift att producera statistik över Sveriges export och import samt att sammanställa betalningsbalansstatistik.

Utrikeshandelsstatistiken består av utrikeshandel med varor respektive utrikeshandel med tjänster. Utrikeshandeln med varor visar Sveriges utrikeshandel med varor fördelat efter länder och olika typer av varuindelningar och redovisas i statistiknyheter och i statistikdatabasen på SCB:s hemsida. I huvudsak insamlas och publiceras varje månad uppgifter om värde och kvantitet fördelade efter vara och land. Kvartalsvis publiceras även s.k. volymindex som redovisar värdeutvecklingen i fasta priser. Detaljerad varustatistik är även ett ofta använt underlag för beslutsfattare inom näringslivet, dess organisationer och offentliga myndigheter. Utrikeshandeln med tjänster visar Sveriges utrikeshandel med tjänster fördelat efter tjänsteslag (kontopost) och värdemässigt största länder och redovisas i statistikdatabasen på SCB:s hemsida.

Både Utrikeshandeln med varor och tjänster är ett viktigt underlag för nationalräkenskaperna och betalningsbalansstatistiken. Statistiken är efterfrågad av användare i Sverige och utomlands.

Arbetsuppgifter

Vi söker medarbetare till teamen som jobbar med utrikeshandeln. Du kommer att arbeta i ett team som jobbar gemensamt mot samma mål och även ha självständiga arbetsuppgifter. Arbetsuppgifterna innebär att:

 • medverka i framställningen, presentationen och publiceringen av utrikeshandel,
 • medverka i utveckling och samordning av statistikens kvalitet och innehåll,
 • delta i det internationella samarbetet inom ämnesområdet,
 • delta i och/eller driva projekt,
 • ha kontakter med såväl interna som externa statistikanvändare,
 • ha kontakter med uppgiftslämnare,
 • delta i analysarbete och omvärldsbevakning inom området.

Kvalifikationer

Du har:

 • akademisk examen med minst 90 hp i nationalekonomi,
 • flera års arbetslivserfarenhet med analys och bearbetning av data eller andra för tjänsten relevanta områden.
 • gärna 60 hp i statistik eller motsvarande erfarenhet som SCB bedömer relevant,
 • gärna intresse för internationella frågor samt
 • god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift, på både engelska och svenska.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och för den här tjänsten behöver du ha en god analytisk förmåga, vara utvecklingsinriktad och ansvarstagande. Du ska också ha lätt för att samarbeta men även kunna arbeta enskilt. Du kommer att ingå i ett team som sammanställer statistik om Sveriges utrikeshandel och du bör ha intresse av ämnesområdet och internationella frågor. Erfarenhet av utvecklings- och förändringsarbete är meriterande. Vi värdesätter även programmeringskunskaper i Excel, SAS och/eller SQL.

Du som söker delar våra förhållningssätt: mod att agera, tillit till varandras kompetens och goda vilja, handlingskraft att omsätta ord i arbete och var och ens ansvar att bidra till helheten.

Om anställningen

Tjänsten är tillsvidare men inleds med sex (6) månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas.

Resor i tjänsten kan komma att bli aktuellt några dagar per år.

Ansökan

Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2020-04-20, märkt med dnr A2020/1355, genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten

Vill du veta mer om tjänsten kontakta enhetschef Nadia von Unge på tel 010-479 44 61, alternativt Maria Rodriguez Hjalmarsson på tel 010-479 47 25.

Fackliga företrädare

Stefan Pettersson, ST inom SCB, tel 010-479 40 00.

Jonas Valdringer, Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 40 00.

Övrigt

Sommaren 2020 flyttar SCB:s Stockholmskontor till nya lokaler i Solna strand.

Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.

 

Dela detta jobb

Ekonom till SCB

SCB - Statistiska centralbyrån