ekonomijobb.se

Ekonom/statistiker till SCB

Ort
Utgår

2021-09-19

Ansök nu

Ekonom/statistiker till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 200 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig. Hos oss får du möjlighet att utvecklas i en god arbetsmiljö som kännetecknas av respekt för allas lika värde.

Arbetsbeskrivning

Arbetskraftsundersökningarna (AKU), som tillhör enheten för arbetsmarknad och utbildning, finns i Stockholm och tillhör SCB:s avdelning för social statistik och analys. Arbetsmarknadsstatistiken är central för att beskriva och förstå läget och utvecklingen på arbetsmarknaden och i svensk ekonomi. Utveckling av arbetsmarknadsstatistiken pågår för fullt och kommer att fortsätta även under de kommande åren. En viktig del i arbetet de kommande åren är att stärka analysen av statistiken och tillsammans inom hela enheten utveckla och fullfölja SCB:s kraftsamling på arbetsmarknadsområdet.

Sektionen för arbetskraftsundersökningar framställer, analyserar och utvecklar månatlig statistik över arbetsmarknaden med utgångspunkt från Arbetskraftsundersökningarna. AKU beskriver aktuella arbetsmarknadsförhållanden för befolkningen och ger information om utvecklingen på arbetsmarknaden. AKU är den enda källan som löpande ger en sammanhållen bild av arbetsmarknaden. Vi har mycket kontakt med kunniga och engagerade användare. AKU:s resultat får stor uppmärksamhet i media och vi får ofta frågor från journalister.

Vi söker nu nationalekonom/statistiker till sektionen för arbetskraftsundersökningar i Stockholm. Som nationalekonom/statistiker på AKU kommer du både att arbeta med den löpande statistikframställningen och bidra i enhetens samlade utveckling av analys av arbetsmarknadsstatistik.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna innebär att:

  • arbeta med framställning och presentation av månatliga, kvartalsvisa och årliga resultat för Arbetskraftsundersökningarna

  • ta fram artiklar och tematiska rapporter om läget och utvecklingen på arbetsmarknaden

  • ha kontakter med användare och ta fram specialbearbetningar till exempel till regeringskansliet, myndigheter, journalister och forskarvärlden

  • bidra till utvecklingen av arbetsmarknadsstatistiken inkl. analys av arbetsmarknaden

  • få möjlighet att driva och delta i intressanta utvecklingsprojekt på SCB

Kvalifikationer

Arbetet kräver att du

  • har en akademisk examen med minst 30 hp statistik och 30 hp nationalekonomi

  • har några års erfarenhet av utrednings- och analysarbete och/eller statistikframställning

  • har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och på engelska.

Erfarenhet av att arbeta med stora datamängder och programmering, gärna i SAS, är meriterande, liksom tidigare erfarenhet av analyser av arbetsmarknadsfrågor och/eller arbetsmarknadsstatistik. Det är en fördel om du har erfarenhet av tidsserieanalys, antingen via studier eller genom att du har arbetat med säsongrensning av data. Du bör även ha ett intresse för samhällsfrågor och kundkontakter. Som person bör du vara strukturerad, flexibel och kvalitetsmedveten. Vi ser också att du är självgående och har lätt för att samarbeta.

Du som söker delar våra förhållningssätt: mod att agera, tillit till varandras kompetens och goda vilja, handlingskraft att omsätta ord i arbete och var och ens ansvar att bidra till helheten.

Om anställningen

Tjänsten är tillsvidare och inleds med sex (6) månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm.

Ansökan

Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2021-09-19, märkt med dnr A2021/3089, genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan. I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten

Vill du veta mer om tjänsten kontakta sektionschef Elisabet Andersson, på 010-479 46 45 eller enhetschef Cecilia Stenbjörn på 010-479 41 32.

Fackliga företrädare

Lena Lundkvist, Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 40 00.

Krister Näsén, ST inom SCB, tel 010-479 40 00.

Övrigt

Eftersom sektionen har övervägande manliga medarbetare ser vi gärna kvinnliga sökanden till tjänsten.

Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen. 

 

Dela detta jobb

Ekonom/statistiker till SCB

SCB - Statistiska centralbyrån