ekonomijobb.se

Ekonom/statistiker till SCB

Ort
Kategorier
Utgår

2020-02-18

Ansök nu

Ekonom/statistiker till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 200 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig.

Arbetsbeskrivning

Enheten för Finans- och sektorräkenskaper finns i Stockholm och tillhör SCB:s avdelning för nationalräkenskaper. På enheten arbetar 17 personer och nu söker vi en ny medarbetare. Enheten framställer, analyserar och utvecklar finansräkenskaper och reala sektorräkenskaper. Beräkningarna görs kvartalsvis. Därutöver ansvarar enheten för rapportering av den offentliga förvaltningens sparande och Maastrichtskuld samt aktieägarstatistik.

De reala sektorräkenskaperna och finansräkenskaperna är delar av nationalräkenskaperna (NR) som sammanfattar och beskriver vårt lands ekonomiska aktiviteter, utveckling och förmögenhet i ett kontosystem med kompletterande tabeller motsvarande Sveriges totala resultat- och balansräkning.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna innebär att:

  • medverka i framställningen, presentationen och publiceringen av statistiken.
  • medverka i utvecklingen av statistikens kvalitet och innehåll och delta i utvecklingsprojekt.
  • ha kontakter med såväl interna som externa statistikanvändare och uppgiftslämnare.
  • delta i analysarbete och omvärldsbevakning inom området.

Kvalifikationer

Du har:
• akademisk examen på minst kandidatnivå med inriktning på nationalekonomi.
• minst 30 hp i ämnet statistik. 
• förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift, på både engelska och svenska.

Tidigare arbetslivserfarenhet är inget krav men erfarenhet från ekonomiskt beräkningsarbete och/eller analys är naturligtvis meriterande, inte minst från det makroekonomiska området. Detsamma gäller längre utbildning i nationalekonomi och statistik men även utbildning i finansiell ekonomi, offentlig ekonomi eller företagsekonomi med redovisningsinriktning. Du har goda kunskaper i Excel och gärna också i andra statistiska analysprogram.

För att kunna ta ett långtgående ansvar för ditt område avseende såväl löpande produktion som förvaltning och utveckling krävs att du är handlingskraftig och kan driva utrednings- och förbättringsarbete, men också att du har en god samarbetsförmåga. Eftersom jobbet handlar mycket om siffror men också innehåller en hel del komplexa frågor är såväl numerisk som problemlösande analysförmåga viktiga egenskaper för jobbet. Vi lägger stor vikt vid din personliga lämplighet och självklart är du intresserad av samhällsekonomiska frågor.

Du som söker delar våra förhållningssätt: mod att agera, tillit till varandras kompetens och goda vilja, handlingskraft att omsätta ord i arbete och var och ens ansvar att bidra till helheten.

Om anställningen

Tjänsten är ett vikariat fram till 2021-04-30. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Ansökan

Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2020-02-18 märkt med dnr A2020/0435, genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan.Urval och intervjuer sker löpande I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten

Vill du veta mer om tjänsten kontakta enhetschef Jonas Edblom, tel 010-479 40 00.

Fackliga företrädare

Kristina Strandbeg, Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 40 00.

Krister Näsén, ST inom SCB, tel 010-479 40 00.

Övrigt

Sommaren 2020 flyttar SCB:s Stockholmskontor till nya lokaler i Solna strand.

Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen. 

 

Dela detta jobb

Ekonom/statistiker till SCB

SCB - Statistiska centralbyrån