ekonomijobb.se

Ekonom inom finansiell stabilitet

Företag Riksgälden
Ort
Utgår

2020-08-09

Ansök nu

Ekonom inom finansiell stabilitet

Vill du bidra till att säkerställa den finansiella stabiliteten i Sverige?

Vi söker en analytiker till avdelningen Finansiell stabilitet och konsumentskydd. Vi erbjuder en utvecklande och spännande miljö där Sveriges finansiella stabilitet står i fokus och där du får kunniga och engagerade kollegor.

Avdelningen ansvarar för Riksgäldens olika uppdrag inom finansiell krishantering. Vi arbetar för att Riksgälden som resolutions- och stödmyndighet ska kunna motverka risker för allvarliga störningar i det finansiella systemet och för att banker i kris ska hanteras på ett för samhället kostnadseffektivt sätt. Som ansvarig för den statliga insättningsgarantin har avdelningen också en central roll för konsumentskyddet på finansmarknaden. En stor del av avdelningens löpande verksamhet handlar om att planera och upprätthålla beredskap för framtida kriser. På avdelningen arbetar drygt 20 personer.

I din roll som analytiker kommer du främst att arbeta med att utveckla Riksgäldens beredskap för att hantera en bank i kris. Exempelvis behöver riktlinjer och processer förberedas och finnas på plats för att effektivt kunna hantera en bank genom resolution, innefattande frågor rörande värdering, finansiell rekonstruktion, likviditetsförsörjning, kontinuitet m.m.. Du kommer också att bidra i arbetet med att analysera och bedöma behovet av åtgärder för att bankerna ska vara resolutionsbara, det vill säga kunna hanteras effektivt vid kris. Du är med i själva krishanteringen i det fall en bank får allvarliga problem.

Avdelningens arbete innebär regelbundna kontakter med Finansinspektionen, Finansdepartementet och Riksbanken samt med internationella organ såsom EBA (den europeiska bankmyndigheten) och SRB (den centrala resolutionsmyndigheten inom bankunionen).

Vi söker dig som har relevant akademisk examen inom nationalekonomi eller finansiell ekonomi. Det är meriterande om du har erfarenhet av arbete med frågor om finansiell stabilitet och bankernas motståndskraft mot finansiella störningar från relevant myndighet eller Regeringskansliet, eller med riskhantering från arbete inom bank- och finanssektorn. Du uttrycker dig väl på både svenska och engelska, i såväl tal som skrift.

Som person är du strukturerad, kvalitetsmedveten och målinriktad. Du bedriver analytiskt arbete självständigt med förmåga att lösa komplexa frågeställningar. Du tar hänsyn till det större perspektivet och kan hantera att omständigheter förändras. Arbetet kräver både god samarbets- och kommunikationsförmåga, eftersom du ofta representerar Riksgälden både internt och externt.

Välkommen med din ansökan med CV, personligt brev, examensbevis och relevanta betyg via www.riksgalden.se/jobbsenast den 9 augusti 2020. Ange referens 2020/668. Intervjuer kommer att ske under vecka 34 och framåt. Har du frågor om tjänsterna är du välkommen att kontakta avdelningschef Karolina Holmberg, tel. 072-350 04 59. Har du frågor om rekryteringsprocessen maila HREnheten@riksgalden.se

Tjänsterna är placerade i säkerhetsklass och svenskt medborgarskap är därför ett krav. Registerkontroll och säkerhetsprövning kommer att genomföras i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi tillämpar normalt sex månaders provanställning. Som anställd vid Riksgälden kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Riksgälden spelar en viktig roll i samhällsekonomin och på den svenska finansmarknaden. Vi bidrar till att statens pengar och finansiering hanteras effektivt och att det finansiella systemet är stabilt. Vårt kontor finns i centrala Stockholm och vi är drygt 200 anställda. Vår vision är att tillsammans göra Riksgälden till en förebild både i Sverige och internationellt. Våra värderingar präglas av öppenhet, trygghet och professionalitet i utförande av vårt arbete. Riksgälden strävar efter att vara en hållbar och attraktiv arbetsgivare, där mångfald, olika erfarenheter, kompetens och bakgrunder tas tillvara.

 

Dela detta jobb

Ekonom inom finansiell stabilitet

Riksgälden