ekonomijobb.se

Analytiker/statistiker till SCB

Ort
Kategorier
Utgår

2020-08-24

Ansök nu

Analytiker/statistiker till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 200 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig. Hos oss får du möjlighet att utvecklas i en god arbetsmiljö som kännetecknas av respekt för allas lika värde.

Arbetsbeskrivning

Just nu pågår ett stort utvecklingsarbete kring framtidens arbetsmarknadsstatistik på SCB som kallas Ämnesdesign Arbetsmarknad. Det här är en av de fyra kraftsamlingar som ingår i SCB:s strategi för de närmaste åren. För att stärka samordningen av arbetsmarknadsstatistiken ytterligare kommer en ny enhet att bildas inom avdelningen för statistik om Befolkning och välfärd i höst. Den nya arbetsmarknadsenheten kommer att svara för statistik om sysselsättning, löner, arbetslöshet, arbetade timmar etc. och eftersträva ett större fokus på analys. Arbetskraftsundersökningarna (AKU) i Stockholm är en av de grupper som kommer att ingå i den nya enheten. AKU-gruppen framställer, analyserar och utvecklar månatlig statistik över arbetsmarknaden med utgångspunkt från Arbetskraftsundersökningarna och beskriver aktuella arbetsmarknadsförhållanden för befolkningen och ger information om utvecklingen på arbetsmarknaden. AKU är den enda källan som löpande ger en sammanhållen bild av arbetsmarknaden (sysselsättningen, arbetslösheten, arbetade timmar etc.)

Vi framställer även statistik från ett antal andra undersökningar som är kopplade till Arbetskraftsundersökningarna, vilka genomförs i hela EU. AKU följer FN-organet ILO:s konventioner och koncept och är till stor del EU-reglerad. För närvarande pågår ett stort omläggningsarbete inför införandet av den nya europeiska ramlagen IESS som träder i kraft januari 2021.

I dagsläget är vi 13 personer som arbetar med AKU och vi samarbetar i stor utsträckning med personal från andra enheter som exempelvis ansvarar för datainsamling, IT och metodfrågor. Därtill arbetar vi med många kunniga och engagerade användare som ställer höga krav på statistiken. Våra resultat får ofta stor uppmärksamhet i media och vi får regelbundet frågor från journalister.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna innebär att:

  • analysera och beskriva utvecklingen på arbetsmarknaden i form av statistiknyheter, artiklar och temarapporter baserade på data från Arbetskraftsundersökningarna (månad, kvartal och år)
  • delta i och driva utvecklings- och samordningsarbete inom bl.a. arbetsmarknadsområdet
  • ta fram specialbearbetningar till olika användare såsom regeringskansliet, myndigheter, journalister och forskarvärlden
  • delta i användardialogerna kring Arbetskraftsundersökningarna med kvalificerade användare
  • ha kontakter med media

Kvalifikationer

Du har:

  • akademisk examen med samhällsvetenskaplig inriktning
  • minst 60 hp i ämnet statistik
  • minst 30 hp i nationalekonomi
  • arbetslivserfarenhet av arbetsmarknadsanalyser
  • förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift, på både engelska och svenska

Vi vill gärna att du har erfarenhet av mer avancerat analysarbete och också vana att skriva rapporter inom arbetsmarknadsområdet. Du ska också vara intresserad av kontakter med våra användare och gärna ha ett intresse för samhällsfrågor. Kurser inom tidsserieanalys, yrkesmässig erfarenhet av att ha arbetat med stora datamängder samt erfarenhet av att ha arbetat med programvaran SAS eller annan programmering är meriterande. Som person bör du vara analytisk, kvalitetsmedveten, flexibel och ha lätt för att samarbeta.

Du som söker delar våra förhållningssätt: mod att agera, tillit till varandras kompetens och goda vilja, handlingskraft att omsätta ord i arbete och var och ens ansvar att bidra till helheten.

Om anställningen

Tjänsten är tillsvidare och inleds med sex (6) månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Ansökan

Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2020-08-24, märkt med dnr A2020/2409, genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan. I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten 

Vill du veta mer om tjänsten kontakta vik. enhetschef Elisabet Andersson tel 010-479 46 45

Fackliga företrädare

Krister Näsén ST inom SCB, tel 010-479 49 08.

Lena Lundkvist Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 46 78.

Övrigt

Sommaren 2020 flyttar SCB:s Stockholmskontor till nya lokaler i Solna strand.

Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen. 

Dela detta jobb

Analytiker/statistiker till SCB

SCB - Statistiska centralbyrån