ekonomijobb.se

Analytiker insättningsgarantin

Företag Riksgälden
Ort
Kategorier
Utgår

2019-08-16

Ansök nu

Analytiker insättningsgarantin

Vill du bidra till trygghet för spararna? Insättningsgarantin motverkar risken för en allvarlig störning i det finansiella systemet.

Vi erbjuder dig

Alla EU-länders insättningsgarantier grundar sig på gemensamma regler. Det ställs höga krav på förberedelser och rutiner för att leva upp till reglerna. Som analytiker med fokus på insättningsgarantin kommer du att arbeta fram planer på hur ett ersättningsfall ska hanteras för de olika instituten. Du kommer också att genomföra kontroller av att de institut som omfattas av garantin kan leverera den data som Riksgälden behöver för att kunna betala ut ersättningar. Det ingår även att arbeta med systemstödet för utbetalningar via insättningsgarantin. I arbetsuppgifterna ingår också förhandsprövningar av kontovillkor samt att svara på frågor om insättningsgarantin och investerarskyddet från allmänheten.

Genom samverkan och kommunikation företräder du Riksgälden internt och externt gentemot Finansinspektion, svenska institut och insättningsgarantiorganisationer i andra länder.

Du kommer att tillhöra avdelningen Finansiell stabilitet och konsumentskydd med cirka tjugo medarbetare fördelade på två enheter. Tjänsten är placerad på enheten Mellanstora och små institut där du ingår i ett team som arbetar med insättningsgarantifrågor. På Riksgälden är vi cirka 200 medarbetare och vi sitter i centrala Stockholm.

Din profil

Du arbetar självständigt med det analytiska arbetet. Du är driven och ansvarstagande med god initiativ- och samarbetsförmåga. Du trivs med att hantera många frågor parallellt och att arbeta mot tidsbestämda krav. Du har kommunikativ vana och uttrycker dig väl på svenska och engelska i både tal och skrift.

Du ska ha:

  • kandidatexamen i ekonomi alternativt annan utbildning som vi bedömer är likvärdig.
  • minst tre års arbetslivserfarenhet från bank, värdepappersbolag, finansiellt infrastrukturföretag, myndighet verksam inom området finansiell stabilitet alternativt har du arbetat med systemstöd för betalningar i en IT-orienterad roll
  • god förmåga att förstå regelverk och att tillämpa dessa i praktiken
  • generell kompetens gällande betalningssystem

Meriterande:

  • magisterexamen i ekonomi
  • kandidat- eller magisterexamen med IT-inriktning
  • kompetens inom IT-system och finansiella infrastrukturer

Vi kommer att lägga stor vikt vid pålitlighet och lämplighet till tjänsten samt dina personliga egenskaper.

Övrig information

Som anställd vid Riksgälden kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov. I de fall tjänsten är placerad i säkerhetsklass kan svenskt medborgarskap komma att krävas. Registerkontroll kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i Säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan via www.riksgalden.se/jobb senast den 16 augusti 2019. Bifoga CV, personligt brev, relevanta examensbevis och betyg. 
Ange referens RG 2019/542.

Arbetspsykologiska tester kan komma att ingå som en del av rekryteringsprocessen.

Vi tillämpar normalt sex månaders provanställning.

Kontakt

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Martin Janhäll, 08-613 46 44.

Om Riksgälden och verksamheten

Riksgälden arbetar för att statens finanser hanteras säkert och effektivt samt att det finansiella systemet är stabilt. Vi har många samhällsviktiga uppdrag, till exempel att förvalta statsskulden och hantera banker i kris

Avdelningen Finansiell stabilitet och konsumentskydds uppdrag är att hantera banker i kris. I uppdraget ingår ansvar för resolution, insättningsgarantin, investerarskyddet och förebyggande statligt stöd. Finansiell krishantering är en viktig del i arbetet med att värna den finansiella stabiliteten och att skydda samhällsekonomin från de kostsamma effekter som en finansiell kris kan medföra. Effektiv krishantering kräver omfattande planering och förberedelser. Avdelningen genomför krisplanering för alla institut. Det förberedande arbetet, både avseende resolution och insättningsgarantin, omfattar ett nära samarbete med andra nationella och internationella myndigheter och organ.

Dela detta jobb

Analytiker insättningsgarantin

Riksgälden